En “helbredshistorie”

Jeg er født I 1937. Blev I 1956 kasseret fra flyveskole i Canada p.g.a. mislyd ved hjertet. Undersøgelser på Rigshospitalets hjerteklinik afslørede intet; men canadierne (RCAF) ville ikke have mig tilbage. Blev lærer og senere skoleleder og underviste bl.a. i idræt. Løb, spillede badminton og motionerede uden problemer.

På dagen for min ældste søns bryllup i 1994, hvor jeg havde forberedt en tale, fik jeg kraftige smerter i brystet og blev hasteindlagt. Man fandt intet, og et par dage senere rejste jeg til en undervisningsopgave i England. En dag i 1995, hvor jeg var hjemme sammen med min yngste søn, fik jeg igen voldsomme smerter og sønnen ringede efter ambulancen.
Jeg blev indlagt og undersøgt med dommen: forkalkning. Henvist til Rigshospitalet, hvor jeg fik tilbudt ballonudvidelse. Imidlertid havde jeg læst om EDTA behandling og takkede nej til indgrebet.

Gennem det næste år gennemførte jeg ugentlige EDTA behandlinger. Havde dog jævnligt smerter i brystet ved anstrengelser, brugte nitroglycerin og fik akupunktur mod smerterne. Begge dele havde positiv effekt. Besluttede så efter et års tid at tage mod Rigshospitalets tilbud om ballonudvidelse.
Ved forsøget i 1996 på ballonudvidelse viste det sig imidlertid, at kranspulsåren var så indsnævret (totalt lukket), at en ballonudvidelse ikke kunne gennemføres. Det viste sig også, at min tilstand i det forløbne år ikke var forringet, hvilket undrede den undersøgende læge en hel del! Endvidere kunne man se, at der var etableret en ”alternativ” blodforsyning til dele af hjertet gennem en masse blodårer tværs over hjertet. En udvikling som har taget adskillige år. Man tilbød en ”bypass”, som jeg sagde ja til. Blev opereret samme dag som Johannes Møllehave, men uden ”dødsmesse” og ikke af Gösta Pettersson.
Lægen, der skulle operere mig, spurgte efter de indledende undersøgelser og dagen før operationen, om jeg ville være ”forsøgskanin” for en ny operationsmetode med kikkert gennem armhulen, idet han fandt, at jeg var i en rimelig god kondition. Jeg spurgte, hvilken erfaring han havde med metoden. ”Jeg har opereret to grise og én mand. Den ene gris døde”. Jeg sagde ja. Men det gik skævt med operation gennem armhulen. Man flyttede en arterie fra højre bryst til hjertet. Imidlertid kunne blødningerne ikke stoppes og man måtte alligevel åbne brysthulen. Så det tog sin tid. Efter opvågning måtte jeg på den igen på grund af blødninger.
Tre-fire dage efter operationen blev jeg med rutefly sendt hjem til Bornholm. Ved landingen i Rønne var min hjerterytme helt tåbelig og pulsen sprang mellem 50/min og 200/min. Jeg bad om at blive kørt på skadestuen og blev indlagt. Over et par dage kom der styr på hjerteslagene. Et par uger senere var det galt igen, og jeg blev indlagt nogle dage.

I årene efter har jeg fået EDTA behandling hver 3. måned, og hjertets mekanik har ikke drillet.
Jeg rejser jævnligt langt for at deltage i konferencer og for at undervise og helt uden hjerteproblemer. Ved rejser til USA eller New Zealand spiser jeg nogle Magnyler i dagene før og bruger støttestrømper på flyene. Desværre har jeg fået gigt i den ene hofte, så mobiliteten og spadsereturene er reduceret. Ved flyskift i store lufthavne rekvirerer jeg en rullestol med betjening.
Det fungerer fint og nedsætter stressbelastningerne. Tager ikke mere nitroglycerin, men får blodtryksnedsættende medicin. Aner intet om mit kolesteroltal. Spiser varieret incl. multivitaminer m. mineraler, fiskeolie og ekstra magnesium.
Efter operationen modtog jeg intet tilbud om genoptræning og jeg har kun fået én henvendelse fra Rigshospitalet (anmodning om udfyldelse af et spørgeskema).
Snart er jeg altså 75 og helt sikker på, at såvel bypass som EDTA-behandlingerne er væsentlige årsager til min fortsatte tilstedeværelse. Min mormor, min mor og min yngre søster døde alle af hjerteproblemer, da de var først i 60-erne. Målte i dag blodtryk og puls efter to glas rødvin, klassisk musik i radioen og fem minutters hvile: 131/71 P: 56.

Venlig hilsen,
Kjeld Johansen, Rø, Skolevej 14, 3760 Gudhjem. Født 1937
Tlf. 5648 4043 e-mail: kvj@johansen.mail.dk